Ratio et Revelatio: Noutăți editoriale 2016

Anchetă: Ce cărți faine pregătesc editurile pentru 2016

Un articol de Eli Bădică, apărut pe bookaholic.ro

,,RATIO ET REVELATIO

Otniel Veres

Director general

Titlurile pregătite de Ratio et Revelatio continuă conturarea tot mai clară a profilului nostru editorial, în direcțiile ei de bază: filosofie, religie/teologie, literatură, memorialistică și documente. Astfel, cele mai multe apariții editoriale își vor găsi locul în colecția de filosofie (Ratio), teologie (Revelatio), literatură (Biblioteca R&R), însă și alte colecții se vor îmbogăți cu titluri proaspete în 2016. Redăm mai jos cîteva dintre cele mai importante apariții ale anului viitor.

Colecția Ratio-filosofie. Unul dintre cele mai așteptate titluri este semnat de Friedrich Wilhelm von Herrmann și Francesco Alfieri: Adevărul despre ‘Caietele negre’ ale lui Heidegger, trad. Paul Gabriel Sandu. Profesorul Herrmann este ultimul asistent și colaborator în viață al filosofului german, iar Francesco Alfieri este profesor la Universitatea Pontificală Laterană; Sir Anthony Kenny, O nouă istorie a filosofiei occidentale, vol. I-IV, traducere de Antoaneta Sabău, Doru Căstăian, Otniel Vereș; Seria Mediaevalia va continua cu o traducere revizuită a Proslogion-ului lui Anselm de Canterbury, realizată de Alexander Baumgarten; Pseudo-Aristotel, Despre măr și moarte, trad. de Alexander Baumgarten; Remi Brague, filosof catolic francez, Capodopera lui Dumnezeu și alte eseuri; Alberto Castaldini, Ipoteza mimetică. Contribuții la o antropologie a iudaismului, trad. de Raluca Lazarovici Vereș. De asemenea, va fi inaugurată o nouă serie de fenomenologie, al cărei prim titlu va fi: Fenomenologia lui Husserl, de Dan Zahavi, trad. de Iulian Apostolescu și Ioana Zamfir.

logo ratio et revelatio

Colecția Biblioteca R&R. Volumul de nuvele rusești inedite, de secol 19, Odată toamna, sub coordonarea Antoanetei Olteanu; Mariko Nagai (cîștigătoare a Premiului G.S. Sharat Chandra pentru proză scurtă de ficțiune), Povestiri rurale, trad. de Laura Mureșanu; Massimo Carlotto, Creștinii lui Allah, trad. de Raluca Lazarovici Vereș, frescă istorico-socială situată în timpul lui Suleiman Magnificul; Père Lachaise. Povestiri din mormintele Parisului, volum colectiv sub coordonarea Laurei Liberale, trad. de Raluca Lazarovici Vereș; Gerry McDonnell, Am văzut un evreu irlandez, trad. de Petru Iamandi; Lilia Bicec, Testamentul necitit, ficțiune autobiografică. Va continua seria de autor Paul Goma, coordonată de Flori Bălănescu, cu Patimile după Pitești, inaugurîndu-se, totodată, și o serie academică Paul Goma, cu lucrări de cercetare asupra operei autorului.

Colecția Academica. Florin Voica, Friedrich Nietzsche. Filosofia ca pathos tragic și exercițiu de sobrietate; Rosette C. Lamont, Imperativele lui Ionesco. Politicile culturale, trad. de Petru Iamandi.

Seria de autor Dan Slușanschi va continua cu Sintaxa latină.

În colecția Documenta, va apărea lucrarea Richard Wurmbrand în dosarele Securității, de Maria Hulber.”

Sursa: http://www.bookaholic.ro/ancheta-ce-carti-faine-pregatesc-editurile-pentru-2016.html

 

Reclame

5 gânduri despre ”Ratio et Revelatio: Noutăți editoriale 2016

  • Maria zice:

   An Nou minunat, Nora, la fel de îmbelșugat în roadele spiritului!

   Mulțumesc pentru gândurile bune! Mă bucur mult că ai găsit aici titluri pentru sufletul tău. Cartea mea despre Richard Wurmbrand va apărea mai încolo, mai spre toamnă, odată cu roadele, așa cum bine ai scris tu. 🙂 Alte titluri ale editurii sunt deja sub presa tiparului și își așteaptă ieșirea în lume.

  • Maria zice:

   De ieri mi-am dat seama și am început să mă gândesc serios la o coincidență. Mai demult scrisesem pe blog despre Richard și Sabina Wurmbrand, fără să îndrăznesc să cred că, vreodată, aș putea deveni cea care se va ocupa editorial de viața lor și de dosarele lor de la securitate. Acum parcă trăiesc un vis frumos și mă bucur din inimă că sunt eu aleasa destinului pentru a duce la bun sfârșit acest demers curajos. 🙂 Adevărul e că energia și încrederea îmi vin mai ales dinspre încurajările și entuziasmul editurii pentru care pregătesc acest nou titlu. Acestea sunt momentele de adevărată împlinire după atâția ani de documentare…

 1. lastnightmusic zice:

  Buna Maria la multi ani
  Mult succes cu cartea despre pastorul Wurmbrand de care chiar e nevoie. O astept, multumindu-ma cu numeroasele citate de pe FaceBook di n RW

  Din editura R et R pe mana careia te-ai dat 🙂 citesc o carte aparuta la finele anului trecut continand Giordano Bruno – Despre inlantuiri in general – De uinculis in genere – precum si Erasmus: Panegiric pentru Filip. Cel putin despre cartea lui Bruno adusa la lumina de Eliade si Culianu cel din urma spunea ca” este inedita, putin citita si intotdeauna prost inteleasa”. Se poate vorbi mult despre ea, Este cred marele succes al editurii oradene, avand totusi mirarea ca nu a fost (re)publicata de edituri mari bucurestene cu staif.

  • Maria zice:

   Bună, @Lastnightmusic! La mulți ani, cu multe bucurii aduse de proiectul tău muzical, pe care l-am descoperit cu plăcere!

   Mulțumesc mult pentru mesaj și aprecieri! Sper să vin în întâmpinarea interesului tău, confirmându-ți că în cartea la care lucrez acum voi aduce și alte feluri de citate, cu totul necunoscute și inaccesibile pe net: documente de arhivă, inedite, neașteptate…

   Ai intuit bine, m-am dat pe mâna unei edituri valoroase :), care știe să descopere, să aprecieze și să promoveze raritățile. Mi-a atras și mie atenția volumul cu scrierile celor doi autori, Giordano Bruno și Erasmus. Cred că, dacă Eliade și Culianu ar mai fi astăzi printre noi, ar avea o mare bucurie intelectuală. Cartea abia acum are șansa de a fi citită și înțeleasă pe măsura adevăratei sale valori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s