O fotografie rară: Richard și Sabina Wurmbrand

Am descoperit această fotografie rară pe pagina web a Fundației Richard Wurmbrand, condusă de fiul pastorului, Mihai Wurmbrand. Despre autorul tulburătoarei confesiuni Cu Dumnezeu în subterană scriam în volumul meu de debut, Memorialistica detențiilor postbelice românești (Ratio et Revelatio, 2015), următoarele succinte date biografice:

Notă. Richard Wurmbrand (1909-2001), pastor evanghelic luteran. Îşi petrece copilăria la Istanbul, în Turcia, unde se află o perioadă împreună cu familia. La vîrsta de 15 ani, revenit în ţară, îşi întrerupe studiile şi începe să frecventeze ,,cercurile mişcării socialiste” (ACNSAS, Dosar nr. 39393, Cota CNSAS I 073560, f. 10). Treptat se apropie de gruparea comunistă şi aderă la Uniunea Tineretului Comunist ce activa în clandestinitate. Pentru activitatea sa în ilegalitate, este arestat de mai multe ori pînă în anul 1927. Călătoreşte la Paris, apoi la Moscova unde urmează cursul de doi ani al Universităţii pentru Naţiunile Apusene. Mai tîrziu, într-o Declaraţie din 1 martie 1948 afirmă: ,,am adîncit cunoştinţele mele marxist–leniniste, am studiat economia politică, sociologia, limba rusă etc”. (ACNSAS, Fond Penal, Dosar nr. 17487, vol. 5, Cota CNSAS P 001079, vol. 5, f. 25). La sfîrşitul anului 1928, întrerupe cursul şi se întoarce clandestin în România, cu un paşaport austriac fals. În 1929 este arestat de Siguranţa Statului pentru scrierea unor articole considerate provocatoare. În urma procesului de la Curtea cu Juraţi este condamnat la 3 ani de închisoare corecţională şi încă trei pedepse de cîte 3 luni, 6 luni şi 1 an. Este întemniţat la Văcăreşti şi Doftana. Eliberat în 1932, devine redactor al ziarului Scînteia şi secretar al Ajutorului Muncitoresc Internaţional. Urmează o nouă serie de arestări. Este implicat în procesul ceferiştilor grevişti de la Griviţa. Arestat din nou, la Timişoara, cedează în timpul anchetei şi divulgă informaţii despre structura organizaţiei comuniste din România. În martie 1937 se converteşte la creştinism, iar în aprilie 1939 devine secretar al Misiunii Bisericii către Evrei. În 1941 este hirotonisit ca pastor. În 1948 e din nou arestat, judecat şi condamnat la 20 de ani de muncă silnică. În 1956 este amnistiat şi urmează o scurtă perioadă de libertate, timp în care se dedică misionarismului evanghelic şi încearcă, fără succes, să emigreze în Israel. Rearestat în 1959, e condamnat la 25 de ani de închisoare. Eliberarea are loc în 1964, în urma decretului de graţiere a deţinuţilor politici. Trece prin penitenciarele Tîrgu Ocna, Jilava, Gherla. În 6 decembrie 1965 pleacă definitiv în Israel, împreună cu soţia şi fiul său. Se află încontinuu sub supraveghere informativă, atît în ţară, cît şi în străinătate. În 1968, îşi publică, la Londra, volumul de memorii carcerale In God’s Underground (Cu Dumnezeu în subterană)

Aceste considerații sunt doar începutul și un preview al nuanțelor și dezvăluirilor ce vor fi publicate într-o viitoare carte. Așa cum declara în exclusivitate pentru site-ul Bookaholic.ro directorul general al Editurii Ratio et Revelatio și editorul cărților mele, Otniel-Laurean Vereș, în această perioadă lucrez la volumul de documente Richard Wurmbrand în dosarele Securității. Pentru că munca de selecție, organizare și tehnoredactare a documentelor îmi solicită o fină atenție, mă veți înțelege de ce în următoarele luni voi fi o prezență rară și discretă în spațiul virtual. Vă promit însă că dezvăluirile făcute vor fi cu totul surprinzătoare și neașteptate, iar în comparație cu ceea ce veți putea citi orice efort personal va părea insignifiant.

 

Reclame

2 gânduri despre ”O fotografie rară: Richard și Sabina Wurmbrand

    • Maria zice:

      Așa este, Nora! E o familie cu un destin cum rar mi-a fost dat să întâlnesc. Se cunosc încă destul de puține date ale vieții lor. Sper să luminez câte puțin din subterana în care au fost obligați să trăiască o lungă perioadă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s