O dată istorică: 5 martie 1953

…Cineva m-a scuturat însă de umăr și am auzit o voce, care-mi spunea ceva. Am crezut mai întâi că e vreunul dintre camarazi, care avea chef de glume, dar când am început să percep sensul vorbelor, am întors capul încă buimac de somn și am văzut o uniformă de gardian. M-am dezmeticit și l-am recunoscut pe gardianul cel cumsecade, de care v-am spus că mă simpatiza. Era vesel și repeta mereu același lucru:
– Scoală c-a murit tătucu! S-a dus în… Era 5 Martie 1953 și așa am aflat că a murit Stalin.
La început nu mi-a venit să cred, dar gardianul m-a asigurat că e adevărat, că se anunțase la radio. În simplitatea lui se bucura din toată inima și-mi spunea cu convingere:
– Acu’ scăpați și voi de pușcărie și vă duceți acasă!
I-am mulțumit pentru veste și i-am spus să fie totuși prudent și să n-o mai spună nimănui, ca să nu riște să fie turnat.

(Ion Ioanid, Închisoarea noastră cea de toate zilele, vol. I)

Ion Ioanid

Dincolo de ,,grozăvia” veștii, punctele acelea de suspensie din replica gardianului sunt de milioane! În plus, n-am cum să nu observ un anumit semn: confirmarea veștilor bune vine din adâncul pământului… Vasta rețea de comunicare din spațiul carceral valorifica toate mediile posibile. Aerul, pământul… Inconfundabilul Ion Ioanid!

Literatura memorialistică și memoria orală a foștilor deținuți politici sunt uluitoare. Rareori am citit/ ascultat narațiuni de o asemenea profunzime și complexitate a trăirilor într-o lume fracturată de eroarea istoriei. Ion Ioanid, Richard Wurmbrand, Florin Constantin Pavlovici, N. Steinhardt, Lena Constante au, cred, cele mai interesante texte din acest punct de vedere. Adevărate mine de aur!

Reclame

2 gânduri despre ”O dată istorică: 5 martie 1953

  1. noradamian zice:

    Viața de acolo li se concentrează în ce scriu. Povestind-o, se eliberează, se înalță, trăind sufletește în dimensiunile creații care le dă putere. Comunicând între ei, generează un mediu de forță numai a lor, la care sunt permanent conectați

    • Maria zice:

      Așa este, Nora, din toate mărturisirile despre acei ani ai tuturor ororilor posibile s-a auzit același ecou: comunicarea a devenit o formă de supraviețuire. Și un mediu de forță, într-adevăr, pentru că a edificat un scut greu de pătruns din exterior. Agenții sistemului îl puteau bruia, îl puteau penetra cu informatori, dar nu au reușit niciodată să-l înfrângă, să-l blocheze definitiv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s