Decembrie 2016: Anchetă culturală în revista Orizont

Am revenit în paginile revistei de cultură ,,Orizont” din Timișoara. La invitația lui Cristian Pătrășconiu, am răspuns la întrebarea anchetei culturale din luna decembrie: ,,Care este cea mai nedreptățită carte din lume?” Redau mai jos o parte din răspunsul meu:
Întrevăd aici sensul unui pariu, deopotrivă literar și editorial, pe care o carte bună îl poate pierde sau îl poate cîștiga. Este ea, oare, îndelung răbdătoare cu timpul afirmării sale sau dorește totul instantaneu, sub imperativul prezentului și al unei grabnice așezări în spațiul literaturii? Prea multe instanțe se intersectează în această dificilă ecuație pentru ca, într-un moment sau altul, să nu apară, undeva, o nedreptate, o fractură, un punct de criză. Într-un superb eseu, Gabriel Liiceanu intuia că ființarea unei cărți se datorează, discret, autorului, dar și gestului volitiv al cititorului. Drept urmare, o carte poate fi – sau nu – nedreptățită de autorul însuși sau de cititori. Seria poate continua, dacă luăm în considerare editorii, criticii literari, librarii și, nu în ultimul rînd, brutala intruziune a politicului în sistemele totalitare, unde cenzurarea ori arestarea cărților, odată cu autorii sau posesorii lor, a devenit un modus operandi consecvent în orice percheziție domiciliară. Exemplele, în aceste cazuri, sunt de notorietate.
La fel de adevărat e că unei cărți i se poate face o dreptate tardivă, datorită unor mutații istorice și culturale ce permit o reevaluare estetică, așa cum s-a întîmplat la noi după 1989, cînd cărțile exilului și o impresionantă literatură de sertar au cucerit spațiul editorial și al dezbaterilor ideologice. S-ar deschide, firesc, întrebarea dacă putem ierarhiza asemenea cărți în funcție de gravitatea nedreptății suferite într-un anumit punct al pătrunderii lor în lume. Ori dacă, alegând doar o singură carte, nu cumva le nedreptățim pe toate celelalte.

Vă invit să citiți răspunsul integral, precum și întreaga anchetă culturală, excelentă, la fel ca întotdeauna, urmând link-ul http://www.revistaorizont.ro/arhiva/decembrie2016.pdf

orizont-ancheta-page-001orizont-ancheta-page-002

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s